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Morey-Saint-Denis Clos Sorbè 1er Cru Domaine Clos des Lambrays 2022
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CHF 155.00
exkl. MwSt
Format: 75 cl
Produkt
Der Clos Sorbè Morey-Saint-Denis1er Cru ist eine neue Cuvée der Domaine des Lambrays. Vinifikation: Lange und harmonische alkoholische Gärung in Holzbottichen (3 Wochen), mit 40 % Vendange Entière, einheimischer Hefen und vollständig durch Schwerkraft. Ausbau: 17 Monate vollständig in Eichenfässern, davon 20 % neue Fässer. Ein duftender, ausdrucksstarker und intensiver Wein mit einer fleischigen, reichen und seidigen Materie am Gaumen, alles mit einer bemerkenswerten Ausgewogenheit.
Details:
Produzent: | Domaine Clos des Lambrays |
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Region: | Burgund |
Appellation: | Morey-Saint-Denis |
Klassifizierung: | 1er Cru |
Jahrgang: | 2022 |
Volumen (cl): | 75 |
Farbe: | Rot |
Ratings
Vinous
The 2022 Morey-Saint-Denis Clos Sorbet 1er Cru comes from their expanded holdings of 1.15 hectares (Truchot fans will recognize this vineyard.) This has a superb, focused, tensile bouquet with much more mineralité and complexity than the Clos Baulets. The palate is medium-bodied with fine-grain tannins, judiciously applied new oak (20%) and stems (40-50%). The finish is quite contained; maybe saving something for later? Very promising. - NM 11/2023Morris
This new vineyard is on red soil at the top of the vineyard, along with the previously existing 0.20ha of Clos Sorbè. Jacques notes that unlike Clos Baulet, Clos Sorbè is angled a touch to the south, making it a sunnier site. 40% whole bunch vinification here too. A slightly fuller ruby colour, with more red fruit and less white pepper, in comparison with Baulet. Strawberry and raspberry, suave, svelte, a little touch of velvet while retaining the slight savoury touch of Morey. Interesting to make such different wines from neighbouring plots. Drink from 2030-2038. Tasted: November 2023.Degustation